50 dag mąki
8 dag cukru
220-250 ml mleka
4 jajka
15-20 dag masła
4 dag drożdży
cukier waniliowy
Zrobić rozczyn :drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 10 dag mąki, trochę mleka i zostawić do wyrośnięcia.
Masło utrzeć mikserem, dodawać kolejno żółtka i cukier, dalej ucierać, aby dobrze napowietrzyć, dodać rozczyn i po trochu mleko i mąk ucierać. Ubić pianę, wsypać cukier waniliowy i dodać do ciasta. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i mieć dużo pęcherzyków powietrza.
Formy(lub jedną większą) wysmarować masłem, wypełnić do połowy ciastem i zostawić do wyrośnięcia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.około1 h.
Następnego dnia przygotować poncz.
250ml wody
10 dag cukru
sok z cytryny
rum(nie dla dzieci)
Wszystkie składniki zagotować i dobrze nasączyć babkę .Ja nasączam za pomocą strzykawki z grubą igłą.
Przyrządzić lukier.
6łyżek cukru pudru, sok cytrynowy odrobina gorącej wody-utrzeć i polać babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz