1 cały świeży ananas
30 ml. koniak
½ litra lody śmietankowe albo waniliowe
3 białka kurze
15 dkg cukier puder
Ananasa przekroić wzdłuż na połowę wraz z koroną ( liśćmi ). Wyciąć miąższ
Są specjalne noże z wygiętym końcem. Jak nie mamy, to wycinamy małym nożykiem.
Zdrewniały środek wyrzucić, resztę ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z koniakiem.
Kostki nałożyć do wydrążonego ananasa i uzupełnić do górnej krawędzi lodami. Napełnione ananasy wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 220 oC.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ananasy wyjąć z zamrażalnika, przykryć dokładnie ubitym białkiem, posypać odrobiną cukru pudru i wstawić położone na blaszce ananasy do nagrzanego do 220 oC piekarnika.
Zapiekać około 7 minut, do czasu zarumienienia się bezy.
Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Bardzo podoba mi się ten ananasowy deser:), zresztą cały blog bardzo mi się podoba, tak tu pysznie,no, a teraz wracam do zaglądania do kolejnych Twoich przepisów:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń