.

piątek, 29 kwietnia 2011

Rolada z indyka w porach.


Rolada w porach.


Składniki:
60 dkg. mięso mielone z indyka
1 bułka
2 cebule
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
250 ml. mleko
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka świeżego majeranku

1 łyżka natki pietruszki

2 duże pory
Sól, pieprz

Sos: - opcja
30 dkg pieczarki
1 mały por
150 ml. bulion warzywny
150 ml. śmietana kremówka 36%
2 łyżki ketchap
30 ml. brandy

 







Bułkę namoczyć w mleku. Pory nacinać z jednej strony. Zdjąć liście, krótko blanszować. Rozłożyć na zakładkę,  jeden obok drugiego na folii. Cebulę drobno posiekać, wymieszać z mięsem. Dodać odciśniętą bułkę,  śmietanę, musztardę jajko, majeranek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać najlepiej ręką. Masę mięsną rozłożyć na porach i pomagając sobie folią, zrolować. Włożyć do rękawa i piec w temp. 180oC około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika roladę pozostawić w foli 10 minut. Wytworzony w rękawie sos można wykorzystać zamiast bulionu warzywnego do sosu.

3 komentarze:

  1. wygląda fenomenalnie! ta zieleń i połączenie smaków musztardy miodowej z delikatnym indykiem - zdecydowanie należy do moich ulubionych :) pozdrawiam bardzo ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie .Fajny pomysł z tymi porami

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no ale tu u Ciebie puszniutko! Rolada wygląda kusząco, ale zerknęłam też na inne przepisy :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń