Dno naczynia do zapiekania wysmarować smalcem lub innym tłuszczem. Osobiście, jeżeli chodzi o kotlety schabowe jestem za smalcem.
Cebulę pokroić w krążki i krótko zeszklić. Położyć w naczyniu do zapiekania, jako pierwszą warstwę.
Następnie, schab pokroić ( w przypadku moim 3 sztuki ) na 1/5 cm. plastry.Schab z każdej strony uderzyć lekko 2 razy tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i położyć na cebuli.
Całość posypać startym żółtym serem np.gouda i lekko posmarować majonezem.
W celu uzyskania ładnej brązowej skorupki, majonez należy posypać bułką tartą.
Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 oC około 1 godzinę.
Danie to można zrobić dla większej ilości osób np. w naczyniu do tarty albo na blasze.
wow! wygląda przepysznie...i ta serowa kołderka.
OdpowiedzUsuń