Smażymy racuszki!
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
3 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 duże jajko, szczypta soli
2 duże jabłka pokrojone w kostkę.
Zrobić rozczyn: 2łyżki mąki ,drożdże ,0,5 szklanki letniego mleka ,cukier, zamieszać i odstawić na 15min, aby drożdże zaczęły działać.
Następnie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i poczekać aż ciasto podrośnie.
Wsypać pokrojone jabłka, albo i nie, jeżeli chcemy mieć racuszki bez jabłek.
Smażyć na oleju, uważać na temperaturę. Zbyt wysoka spowoduje szybkie przypalenie, a ciasto w środku będzie surowe.
Łyżkę, którą nakładamy ciasto na patelnię maczać w kubku z zimną wodą, aby lepiej spadało.
Do racuszków możemy podać śmietanę, konfitury ,ale równie wyśmienite są posypane cukrem pudrem.
Ale kuszą te racuszki,aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam się tymi racuszkami:-) Są pyszne!!! Ja dodałam do ciasta odrobinę więcej cukru, bo miałam kwaśne jabłka. Gorąco polecam przepis.
OdpowiedzUsuńzrobiłam, pyszne... ale moje tak puchato jak Twoje na zdjęciu długo nie wyglądały.
OdpowiedzUsuń