Buraka gotujemy w skórce, jeszcze ciepłego obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki, które zalewamy aceto balsamico di modena, do którego dodajemy łyżeczkę cukru. Plasterki pozostawiamy w zalewie na 1/2 godziny. Po wyjęciu z zalewy, wykładamy na sito i pozostawiamy do odcieknięcia. Plasterki buraka kroimy w cienkie paseczki a la julienie albo jak kto woli ‘’ filange ‘’.
Sałata, może być mix sałat , albo np. lodowa i trochę rukoli. Należy pamiętać. Sałaty rwiemy rękoma ew. kroimy nożem ceramicznym. Sałatę mieszamy z paseczkami buraka, dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w paski,pomidor pokrojonw na ćwiartki, ogórek konserwowy pokrojony w pół plasterki, kukurydzę z puszki , paski usmażonej piersi z kurczaka. Dekorujemy ugotowanym jajkiem i czarnymi oliwkami.
Całość skrapiamy oliwą z oliwek i aceto balsamico di modena.
Doskonała do naszej sałatki będą grillowane kromeczki bagietki przesmarowane oliwą wymieszaną z ząbkiem czosnku.
Sałatka prezentuje się pięknie,smak buraków może być ciekawy,tylko te 24h marynowania.A ślinka cieknie,
OdpowiedzUsuńSmak buraków jest ciekawy a zarazem smaczny.W opisie miało być na 1/2 godziny.Już poprawiłem.Dziękuję za uwagę i dokładne czytanie przepisu.Pozdrawiam bardzo słodko.edicook
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis,a to zdjęcie!Czuję smak i zapach
OdpowiedzUsuńGrillowanie to super zabawa, dzięki za propozycję urozmaicenia i zamiast typowej kiełbasy mamy warzywa. Osobiście nie posypałam czosnkiem tyko przyprawami do pizzy i też było super. Wszystkim mocno polecam
OdpowiedzUsuń