.

środa, 15 października 2014

Knedelki z pomidorkami



Składniki
70 dag ziemniaków
25 dag mąki pszennej
1 jajko
sól
pomidorki koktajlowe suszone
śmietana 18 %

Wykonanie.
Pomidorki zanurzyć na 5 minut w ciepłej wodzie. Osączyć.
Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę.
Dodać przesianą  mąkę i jajko. Zagnieść ciasto.
Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jeden lub dwa pomidorki i utoczyć kulkę.
Wrzucić na wrzącą, lekko osoloną  wodę i gotować, aż wypłyną.
Podawać ze śmietanką.

Knedelki, nadziane słodkimi  pomidorkami  cherry, mogą śmiało zastąpić deser.


10 komentarzy:

  1. u mnie knedle to tylko na słodko - ze śliwką na przykład.. nawet o takich nie słyszałam! ale nie wiem czy by mi "podeszły" ;) w każdym bądź razie pomysł b.oryginalny :)
    pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://www.kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone pomidorki cherry są słodkie.Można je jeść jak duże rodzynki.W knedelkach swoim smakiem nie szokują i podane ze śmietanką i cukrem są ok. Ale na co dzień pozostanę przy śliwkach. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Knedle z pomidorami, ciekawe:) Można spróbować, ale nie zaryzykuje tego jako deser, postawię na przekąskę;)

    http://www.orana.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryzyko żadne,ale z braku bardziej wykwintnego deseru mogą być,a jako przekąska zawsze.

      Usuń
  3. Świetne danie, moja dziewczyna była wniebowzięta:D

    OdpowiedzUsuń