Spinach Soup olive.
Pyszna, pożywna
zupa rodem z Bałkanów. Do jej sporządzenia używamy prawdziwej oliwy z oliwek, która
zdecydowanie podnosi smak.
25 dag szpinaku
świeżego
1 pęczek
szczypiorku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z
oliwek
2 łyżki ryżu
0,5 l bulionu
10 oliwek
2 jajka
ugotowane na twardo
sól, pieprz
Wykonanie.
Szpinak umyć, odcisnąć
z wody.
Posiekać drobno
razem ze szczypiorkiem. Posiekać też cebulę.
Udusić na
oliwce, dodając zmiażdżony czosnek.
Kiedy warzywa
zmiękną, wlać bulion, zagotować i
dodać ryż oraz
pokrojone oliwki. Gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku,
jeżeli potrzeba.
Jajka drobno
posiekać ,wyłożyć na talerze i zalać gorącą zupą.
Polecam z dobrym smakiem.
super zielona, letnia zupka:) porywam ten talerzyk:)
OdpowiedzUsuńZupa jest rewelacyjna ! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, oryginalny przepis:)
OdpowiedzUsuńPycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.
www.filizanka-smakow.blogspot.com
Pozdrawiam !
mimo że wygląda apetycznie to ja bez oliwek poproszę,,,
OdpowiedzUsuńMożna zagrać w zielone ;-)
OdpowiedzUsuńMasz rację, żeby do takich zup dodawać oliwę z oliwek. Twoja zupa jest bajeczna, ponieważ widać w niej to co do niej włożyłeś. Widać i oliwki i szczypiorek i jajeczka. Ummm, ale narobiłeś mi smaka na taka zupę :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej, ale podoba mi się na wejściu ha ha. Uwielbiam szpinak i oliwki
OdpowiedzUsuń