Roasted breast of goose.
2 piersi z gęsi
100 ml sok z jabłek antonówek
100 ml wino czerwone półsłodkie
2 ząbki czosnku
przyprawa do potraw kucharek
pieprz
majeranek
cząber
2 jabłka
Sos.
3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
1 łyżka miodu
100 ml wino czerwone półsłodkie
0,5 łyżeczki mąka ziemniaczana
Wykonanie.
Piersi z gęsi natrzeć przyprawami. Zmieszać sok z winem i
włożyć doprawione piersi. Wstawić na 24 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 oC i wstawić piersi w
naczyniu w którym się marynowały. Piec około 100 minut.
Jabłka pokroić na plastry, posypać majerankiem,
przesmażyć na patelni.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, zagotować, zagęścić
mąką. Można również sos zredukować bez zaciągania mąką.
Jabłka rozłożyć na półmisku, piersi pokroić w plastry,
ułożyć na jabłkach i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz