Pork tenderloin
stuffed with mushrooms.
Składniki.
1/2 łyżeczki
cynamonu
1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej
3 goździki
1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego
1 łyżka oliwy
ciasto
francuskie
listki bazylii
250 g
kurek
1 łyżka masła
3 łyżki sezamu
uprażonego
1 łyżka syropu
klonowego lub miodu
Wykonanie.
Połowę, kurek
poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem.
W polędwiczce
zrobić tunel i nadziać kurkami.
Utrzeć w
moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso.
Obsmażyć na
oliwie i odstawić.
Przygotować
odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii.
Na liściach
położyć mięso i zwinąć roladkę.
Piec w
220 stop. około 20 minut.
Sos. Patelnię
po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu
słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią.
Pozostałe kurki
usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem.
Upieczoną
roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu.
Roladkę pokroić
i podać z kurkami i sosem.
wspaniałe danie, paluszki lizać :))
OdpowiedzUsuńMa che meraviglia !!! Molto buono !!! Claudia
OdpowiedzUsuńI znów uczta dla podniebienia. Polędwiczki, które uwielbiam przyrządziłeś w tak przemyślny sposób, że nie można przejść obok nich obojętnie :)
OdpowiedzUsuńTwoje dania są zawsze takie "dopieszczone" :-)
OdpowiedzUsuń