Black pudding
with mushrooms.
Pojawiły
się już grzyby i to najróżniejsze, nawet borowiki więc trzeba korzystać z
okazji.
1 płat ciasta
francuskiego.
1/2 kg grzybów
leśnych
2 łyżki masła
1/2 jajka
30 dag kaszanki
30 dag kaszanki
3 cebule
1/2 łyżeczki
curry
sól, pieprz
3 łyżki oleju
Wykonanie.
Z ciasta
francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy 3 cm.
Folię Alu
posmarować olejem.
Płat ciasta
francuskiego podzielić na pasy i owinąć na przygotowanej rurce. Posmarowane
jajkiem ciasto piec w temp. 210 stop.15 min, do ładnego zrumienienia.
Oczyszczone
grzyby ,pokroić w dosyć duże kawałki i udusić na maśle. Doprawić solą i
pieprzem.
Cebule pokroić
w kostkę i przesmażyć dodając curry.
Kaszankę
rozdrobnić i przesmażyć.
Na talerz
wyłożyć cebulę z curry, na niej postawić rurkę z ciasta francuskiego i wypełnić
kaszanką. Obok ułożyć uduszone grzyby.
Rada. Aby upiec
rurki wykorzystałem matę silikonową. Zwinąłem ją w rulon i owinąłem folią Alu.
Bardzo ładna studzienka! Dzieki za sztuczke z silikonową matą :)
OdpowiedzUsuńpomysł z matą wykorzystam- dziękuję za podpowiedź:) danie tak podane wygląda bardzo wykwintnie, nawet jak to jest tylko kaszanka:)
OdpowiedzUsuńno proszę jakie super wydanie kaszaneczki:) jeszcze takiej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńTakiego sposobu na wypiek "studzienek" nie znałam :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuń