.

piątek, 4 lipca 2014

Kaszanka w towarzystwie grzybów leśnych.


Black pudding with mushrooms.


Pojawiły się już grzyby i to najróżniejsze, nawet borowiki więc trzeba korzystać z okazji.

Składniki.
1 płat ciasta francuskiego.
1/2 kg grzybów leśnych
2 łyżki masła
1/2 jajka
30 dag kaszanki
3 cebule
1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz
3 łyżki oleju

Wykonanie.
Z ciasta francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy 3 cm.
Folię Alu posmarować olejem. 
Płat ciasta francuskiego podzielić na pasy i owinąć na przygotowanej rurce. Posmarowane jajkiem  ciasto piec w temp. 210 stop.15 min, do ładnego zrumienienia.
Oczyszczone grzyby ,pokroić w dosyć duże kawałki i udusić na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć  dodając curry.
Kaszankę rozdrobnić i przesmażyć.
Na talerz wyłożyć cebulę z curry, na niej postawić rurkę z ciasta francuskiego i wypełnić kaszanką. Obok ułożyć uduszone grzyby.


Rada. Aby upiec rurki wykorzystałem matę silikonową. Zwinąłem ją w rulon i owinąłem folią Alu.



5 komentarzy:

  1. Bardzo ładna studzienka! Dzieki za sztuczke z silikonową matą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł z matą wykorzystam- dziękuję za podpowiedź:) danie tak podane wygląda bardzo wykwintnie, nawet jak to jest tylko kaszanka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę jakie super wydanie kaszaneczki:) jeszcze takiej nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego sposobu na wypiek "studzienek" nie znałam :-)

    OdpowiedzUsuń