Asparagus with ham in puff pastry.
Składniki.
1 rolka ciasto francuskie
0,5 kg białe szparagi
10 dag szynka gotowana
4 jajka
10 dag ser mozzarella
50 ml śmietana 36%
1 łyżka listki lubczyka
sól
cukier
oliwa z oliwek
Wykonanie.
Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru,
około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć.
Ciasto francuskie wyłożyć do przesmarowanego oliwą z
oliwek naczynia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika,
piec 10 minut.
Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę
konserwową.
2 jajka
roztrzepać, dodać śmietanę i starty ser
mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać listkami lubczyka
i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
Po około 10 minutach na wierzch wbić 2 jajka i trzymać w
piecu jeszcze około 10 minut.
Podawać gorące.
Bardzo wyborne danie :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie, to nie mogło się nie udać:D jak dla mnie też boskie!
OdpowiedzUsuńCudo!!!!
OdpowiedzUsuńJem oczami i dania Twórcy nie pytam o pozwolenie... takie nieposkromione łakomstwo to danie we mnie wzbudziło :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie!
OdpowiedzUsuńEasy yet tempting!!
OdpowiedzUsuń