Fillet of cod in a
cucumber rice.
100 g ryżu
długoziarnistego
350 ml bulionu
drobiowego
1 ogórek średni
350 g filetów z
dorsza
2 łyżki koperku
100 ml śmietany
kremówki
1 łyżka soku z
cytryny
1 żółtko
1 pomidor
sól, pieprz
Wykonanie.
Ogórki
przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę.
Dodać do ryżu, lekko
posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min.
Filety opłukać,
osuszyć .Koperek posiekać.
Śmietanę
wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku.
Rybę ułożyć na
ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną
śmietaną.
Dusić pod
przykryciem 10 minut.
Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać.
brzmi ciekawie, dorsza bardzo lubię, a ryż z ogórkami jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńNigdy ni jadłam ryżu z ogórkami zrobionego w ten sposób. A chciałabym, i najlepiej żeby ktoś mi podał takie zdrowe danie...
OdpowiedzUsuń