Smoked salmon on potato puree.
Składniki.
przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka masło
pieprz
20 dag łosoś wędzony
1 por
1 pęczek szczypiorek z dymką
1 pomidor
1 jajko
20 dag mozzarella
olej do smażenia
sól
pieprz biały
Wykonanie.
Ziemniaki obrać ,ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw
Kucharek. Odcedzić, odparować, dodać śmietanę i masło, utłuc na puree.
Podzielić na dwie części i jedną rozłożyć w tortownicy.
Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w
kostkę. Por, białą część przekroić wzdłuż na 4 części i również pokroić w
kostkę, szczypiorek z dymką cienko pokroić .
Plastry łososia pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej przesmażyć pokrojony por, dodać
szczypiorek z dymką, pokrojony pomidor, chwilę poddusić i dodać wędzonego
łososia, przemieszać i po zdjęciu z ognia dodać roztrzepane jajko.
Całość wymieszać i rozłożyć na
ziemniakach. Następną warstwą będzie druga część ziemniaków.
Całość posypać startą mozzarellą. Zapiec w piekarniku 190
oC około 15 minut.
Przepis widziałem na hiszpańskim blogu " Con tu pan te lo comas" [TUTAJ] i postanowiłem po małej modyfikacji
wypróbować. Próbę uważam za udaną, zapiekanka wyszła smaczna, polecam.
Pyszne! Dzięki Christopher
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia, więc danie dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńakurat mam łososia, a nie miałam pomysłu na dzisiejszą kolację:) dzięki za podsunięcie pysznego pomysłu:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuńwow, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńto na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie- bardzo chętnie sama bym spróbowała taki kawałek
OdpowiedzUsuńPysznie tu u Ciebie!! Jak zawsze zreszta ;-)
OdpowiedzUsuń