Paccheri
with spinach.
Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych
krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem,
mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.
Składniki:
20 dag twaróg
10 dag świeży szpinak
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml śmietana kremówka
1 żółtko
sól, pieprz
1 łyżka oliwy do smażenia
Szybki sos serowy:
100 ml śmietana kremówka
15 dag ser gorgonzola
szczypta gałki muszkatołowej
tymianek do smaku
Wykonanie:
Ugotować makaron paccheri. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną
kostkę, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, chwilę poddusić, doprawić. Wymieszać
ze śmietaną, zredukować . Na koniec wmieszać żółtko. Przełożyć na deskę i
posiekać. Wymieszać z twarogiem i nadziać paccheri.
Sos - w garnuszku rozgrzać kremówkę, mieszając dodać ser
gorgonzola, doprawić. Sosem polać paccheri.
super! przepis zapisany, pochwalę sie oj pochwalę na kolejnej imprezce;)
OdpowiedzUsuńmm... wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie, bardzo elegancko podane i jak bardzo kusząco :) Jeśli sama nie zrobię, to wproszę się do Ciebie na to cudo :)
OdpowiedzUsuńNiezmiennie podziwiam Twój kulinarny kunszt... patrząc na tą prezentację stwierdzam, że ja muszę chyba popracować nad " image" moich dań :)
OdpowiedzUsuńW takiej postaci to i mnie będzie szpinak smakował:)
OdpowiedzUsuńMaravillosa receta, como siempre una presentación de lujo para un plato delicioso. Un abrazo. Sonsoles.
OdpowiedzUsuńkolejne pyszności, bardzo ładnie podane i efektowne
OdpowiedzUsuńPięknie podane jak zawsze. Szpinaczek to ja uwielbiam a z takim sosem to już musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuń