Świąteczne pieczone pierogi.
Ciasto:
50 g drożdży świeżych
250 ml śmietany 18%
250g margaryny
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
300 g kapusty kiszonej
300 g ugotowanych borowików
2 cebule
1 jabłko
sól. pieprz
masło
2 liście laurowe
5 ziele angielskie
1 szklanka bulionu
olej do smażenia
białko do smarowania pierogów
Ciasto:
Mąkę przesiać i
posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto.
Odstawić na 30min do lodówki.
Farsz do pierogów.
Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z
dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać
bulionem, chwilę poddusić.
Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie
wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki,
wiem, że jem smaczne grzyby.
Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym
położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą
smaczne.
Piec w temp.180stop.,około 20 min.
Wyśmienite do barszczyku, lub same
jako przekąska.
Pienie ozdobiłeś te pierożki. Na pewno każdy się skusi. Żałuję że widzę je tylko na zdjęciu...
OdpowiedzUsuńRobię podobne,ale jestem fanką smażonej białej kapusty na farsz( taka była u nas tradycja)! Pięknie udekorowałeś, pozdrawiam świątecznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierogi. Najlepiej robi je moja mama :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie podane!
OdpowiedzUsuńwspaniałe są! mam na nie ogromną ochotę, bo u mnie nigdy się tak nie podawało pierożków:/
OdpowiedzUsuńPycha i mniam, mniam, mniam- to pierwsze co pomyślałam:) bardzo chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają te pierożki. A co jest użyte do dekoracji?
OdpowiedzUsuńDekoracja zrobiona jest z tego samego ciasta z dodatkiem barwnika spożywczego.
UsuńJakie piękne jak malowane pierożki. Dekoracje cudne :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń