Łosoś z rozmarynem.
250g łososia świeżego
2 gałązki rozmarynu świeżego
2 pomidory średnie
1 małe chilli czerwone
1 czerwona cebula mała
2 ząbki czosnku
30 ml wina białego
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oregano
1 łyżka natki pietruszki
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na
małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane chilli, cebulę i
zmiażdżony czosnek, mieszać, aż wszystko zmięknie .Dodać pomidory ,wlać wino i
wszystko gotować ,aż sos będzie rozgotowany i gęsty. Następnie dodać opłukaną
ciecierzycę, posiekane oregano, pietruszkę i wymieszać. Przyprawić solą i
pieprzem do smaku.
Łososia pokroić na małe prostokąty ,nabić na gałązki rozmarynu i upiec na
lekko naoliwionej patelni grillowej.
Podawać z ciecierzycą i ósemkami cytryny..
Pyszne i eleganckie danie akurat na świąteczny stół.
OdpowiedzUsuńJa również Tobie życzę Wesołych Świąt :)
muszę wypróbować upiec w ten sposób łososia, bo w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, a zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszny zdrowy obiad, cieciorkę uwielbiam łososia mniej ale z dodatkami tak pięknie podany do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńja dzis robiłam na szybko samą cieciorkę z ziołami, ale z takim łososiem to nie pogardziłabym :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podana rybka. Masz dar Krzysiu, może się urodziłeś 7-go dnia miesiąca?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
dodatek z cieciorki mnie zachwycił:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń