Składniki:
300 g świeżego łososia
250 ml wina białego wytrawnego
70 ml soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
3 listki szałwii
3 listki laurowe
0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić.
Łososia ,cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki.
Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić na
2-3 dni do lodówki lub innego chłodnego miejsca.
Godzinę przed podaniem wyjąć filety z lodówki ,osączyć i ułożyć na
półmisku. Można przygotować mini kanapeczki. Marynowany łosoś dobrze smakuje z
chrzanem w śmietanie. Uwaga! Do marynowania nadają się jedynie świeże ryby.
coś mi się wydaje, że takie mini kanapeczki, to bym pożarła razem z talerzem;)) pyszny ten łosoś!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńno no no:) i znowu moje smaki! za łososia dałabym się posiekać:D jaka pychota!
OdpowiedzUsuńLubie takie proste przepisy . Zazwyczaj takie przekąski są najsmaczniejsze
OdpowiedzUsuńPerfectos como aperitivo para las próximas navidades, te copio la receta.Un saludo!!!
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńJak każdy przepis Chrisa to rewelacja :))
OdpowiedzUsuńPięknie podałeś tego łososia. Czuję jego smak patrząc na niego. Bardzo, bardzo nabrałam apetytu na taka przekąskę :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie:) nie lubię smażonego łososia ale surowy lubię bardzo, a marynowany musi być PYSZNY!!
OdpowiedzUsuńProsze do mnie kurierem te kanapeczki przesłać :-)
OdpowiedzUsuńmarynowany łosoś musi być pyszny! konieczny do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńW winie jeszcze nie jadłam. Widzę że też lubisz marynowanego łososia. Nie ma to jak zrobiony domowy. Fajnie podany :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńoj zjadła bym tak przygotowanego łososia, na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuń