.

piątek, 29 listopada 2013

Łosoś marynowany w winie.


Składniki:
300 g świeżego łososia
250 ml wina białego wytrawnego
70 ml soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
3 listki szałwii
3 listki laurowe

0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić.
Łososia ,cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki.
Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki lub innego chłodnego miejsca.
Godzinę przed podaniem wyjąć filety z lodówki ,osączyć i ułożyć na półmisku. Można przygotować mini kanapeczki. Marynowany łosoś dobrze smakuje z chrzanem w śmietanie. Uwaga! Do marynowania nadają się jedynie świeże ryby.


15 komentarzy:

  1. coś mi się wydaje, że takie mini kanapeczki, to bym pożarła razem z talerzem;)) pyszny ten łosoś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no no no:) i znowu moje smaki! za łososia dałabym się posiekać:D jaka pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie takie proste przepisy . Zazwyczaj takie przekąski są najsmaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Perfectos como aperitivo para las próximas navidades, te copio la receta.Un saludo!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak każdy przepis Chrisa to rewelacja :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podałeś tego łososia. Czuję jego smak patrząc na niego. Bardzo, bardzo nabrałam apetytu na taka przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To coś dla mnie:) nie lubię smażonego łososia ale surowy lubię bardzo, a marynowany musi być PYSZNY!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosze do mnie kurierem te kanapeczki przesłać :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. marynowany łosoś musi być pyszny! konieczny do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  11. W winie jeszcze nie jadłam. Widzę że też lubisz marynowanego łososia. Nie ma to jak zrobiony domowy. Fajnie podany :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj zjadła bym tak przygotowanego łososia, na pewno smaczny:)

    OdpowiedzUsuń