.

czwartek, 25 lipca 2013

Mielone z cukinii i ziemniaków - placuszki.



Nazwa może trochę przewrotna, ale te placuszki, robi się podobnie jak mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na tarce.

Składniki na 12 placuszków:
1,5 kg cukinia
0,4 kg ziemniaki
2 cebule
3 jajka
3 łyżki mąki
1 pęczek koperku
zioła prowansalskie
sól, pieprz cayenne
olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na średniej łezce. Posolić, przełożyć  na sito do obcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę, jajka ,mąkę, koperek, przyprawy. Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć  i smażyć  na gorącym oleju z obu stron. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.




8 komentarzy:

  1. Pycha, robię podobne, bo przepadam za cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadlam ostatnio takowe u mojej kuzynki Doroty, pychota !
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wyglądają ;) Coś dla mnie, bo cukinię i ziemniaczki uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. robię takie, uwielbiam:) są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten smak. Doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cukinię, przepis na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie jem:) pyszne. Chyba jednak wyszly mi za grube;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm, sehen die lecker aus!! Am liebsten würde ich mir eins wegnehmen ;o))
    Danke für das Eintragen als Leser!

    Liebe Grüße
    Irène

    OdpowiedzUsuń