Nazwa może trochę przewrotna, ale te placuszki, robi się
podobnie jak mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na
tarce.
1,5 kg cukinia
0,4 kg ziemniaki
2 cebule
3 jajka
3 łyżki mąki
1 pęczek koperku
zioła prowansalskie
sól, pieprz cayenne
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na
średniej łezce. Posolić, przełożyć na
sito do obcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa
przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę, jajka ,mąkę, koperek, przyprawy.
Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć i smażyć
na gorącym oleju z obu stron. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Pycha, robię podobne, bo przepadam za cukinią :)
OdpowiedzUsuńJadlam ostatnio takowe u mojej kuzynki Doroty, pychota !
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
Ale smakowicie wyglądają ;) Coś dla mnie, bo cukinię i ziemniaczki uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńrobię takie, uwielbiam:) są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńZnam ten smak. Doskonałe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, przepis na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWlasnie jem:) pyszne. Chyba jednak wyszly mi za grube;)
OdpowiedzUsuńHmmm, sehen die lecker aus!! Am liebsten würde ich mir eins wegnehmen ;o))
OdpowiedzUsuńDanke für das Eintragen als Leser!
Liebe Grüße
Irène