Składniki:
0,5 kg dorsza bez skóry
sól, pieprz
gruszki z puszki
1 kulka mozzarelli-125g
4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille
3 łyżki sosu Worcestershire
200ml soku z gruszek
1 łyżka masła
3 łodygi selera naciowego
6 rzodkiewek
1 cebula czerwona
200 g ryżu
Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon.
Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez 5-10 min.
W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety.
Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli.
Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli.
Zapiekać w temp.170 stop. przez 15 min.
Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę .
.
Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki .
Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy i rzodkiewkę ,które krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki.
W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały rybie nowy ciekawy ,pikantny , słodkawy smak ,a salsa warzywno - gruszkowa świetnie współgra z rybą i ryżem.
sól, pieprz
gruszki z puszki
1 kulka mozzarelli-125g
4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille
3 łyżki sosu Worcestershire
200ml soku z gruszek
1 łyżka masła
3 łodygi selera naciowego
6 rzodkiewek
1 cebula czerwona
200 g ryżu
Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon.
Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez 5-10 min.
W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety.
Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli.
Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli.
Zapiekać w temp.170 stop. przez 15 min.
Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę .
.
Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki .
Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy i rzodkiewkę ,które krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki.
W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały rybie nowy ciekawy ,pikantny , słodkawy smak ,a salsa warzywno - gruszkowa świetnie współgra z rybą i ryżem.
dorsz to moja ulubiona rybka!
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja :) skusiłabym się na porcyjkę takiego dania :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) a kwiatuszkiem z rzodkiewki jestem zauroczona :D
OdpowiedzUsuńbardzo wykwintne danie ;)
OdpowiedzUsuńFajne zdjęcia, wygląda wyśmienicie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńnieziemska potrawa
OdpowiedzUsuń