Składniki:
1
pstrąg
0,5
l woda
2
łyżki octu
0,25
l wino czerwone
1
p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka)
2
listki laurowe
3
ziarenka ziela angielskiego
Sól,
pieprz
Żelatyna
1
białko do sklarowania
Wykonanie:
Do
garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele
angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut.
Podczas
gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać mu kształt w jakim go
chcemy podać, pomagając przy tym sobie np. patyczkiem do szaszłyków, nicią
kucharską, wykałaczkami.
Po
ugotowaniu nadanie naszej rybce kształtu nie będzie już możliwe.
Po
15 minutach gotowania wywaru, włożyć do niego ukształtowaną przez nas rybkę,
która natychmiast nabierze błękitnego koloru.
Gotować
jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
Następnie
wyjąć pstrąga na pólmisek, udekorować.
Z
wywaru wyjąć warzywa. Wywar sklarować, przecedzić przez sito wyłożone gazą.
Dodać
żelatynę. Potrzebna ilość musimy odmierzyć sami. Zależy to od ilości
pozostałego wywaru i producenta żelatyny.
Udekorowanego
pstrąga zalać tężejącą galaretą.
Dokładny
opis klarowania na blogu http://edicook.blogspot.com/2013/01/osos-w-galarecie.html
pysznie wygląda:) bardzo lubię tę rybę i obojętnie w jakim kolorze by nie była:) ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda ta rybka :) dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńwow! pstrąg robi naprawdę wrażenie... aż żal byłoby mi jeść!
OdpowiedzUsuń