Ziemniaczane tapas czy
kartofelki fingerfood to mała ,smaczna przekąska.
8 małych ziemniaczków lub więcej
1 papryka
100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju)
16 czarnych oliwek
oliwa z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku
1 papryka
100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju)
16 czarnych oliwek
oliwa z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku
Ziemniaki ugotować w całości. Pilnować ,by się
nie rozgotowały.
Każdy przekroić na pół, posmarować oliwą z wyciśniętym czosnkiem, posypać solą i pieprzem. Mogą być zioła.
Pozostawić na 30 min.
Paprykę pokroić na kawałki stosowne do ziemniaka i grillować na patelni.
Na każda połówkę ziemniaka położyć kawałek sera, następnie paprykę i oliwkę.
Łączymy wykałaczką i opiekamy w piekarniku w temp.200stop.,aż ser zacznie się topić.
Możemy podać sos czosnkowy lub ajwar.
Każdy przekroić na pół, posmarować oliwą z wyciśniętym czosnkiem, posypać solą i pieprzem. Mogą być zioła.
Pozostawić na 30 min.
Paprykę pokroić na kawałki stosowne do ziemniaka i grillować na patelni.
Na każda połówkę ziemniaka położyć kawałek sera, następnie paprykę i oliwkę.
Łączymy wykałaczką i opiekamy w piekarniku w temp.200stop.,aż ser zacznie się topić.
Możemy podać sos czosnkowy lub ajwar.
PS. Jeżeli zaserwujemy jeszcze
kawałek mięska i miskę sałaty to mamy elegancki obiadek.
Smaczności!
Smaczności!
eygląda to świetnie
OdpowiedzUsuńWitam!widzę, że eksplorujesz ziemniaczki..a ja mam kilka w kuchni i pędzę je ugotować, bo na kolację będą na hiszpańską nutę:) dziękuję za pomysł!pozdrawiam serdecznie maja:)
OdpowiedzUsuńNa imprezę fajna przekąska, na pewno skorzystam z propozycji:-)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobię na imprezę weekendową!dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWymarzone danko na większą imprezkę!
OdpowiedzUsuńAle one pieknie wygladaja mmm :-)
OdpowiedzUsuńNo własnie na imprezkę idealne .Pyszne i świetnie się prezentują
OdpowiedzUsuńproste , a bardzo efektowne :)
OdpowiedzUsuń