.

piątek, 19 października 2012

Kalafior pod beszamelem.



Składniki:

Kliknij aby powiększyć
1 kalafior
0,5 kg pieczarki
25 dkg. groszek zielony mrożony
20 dkg. ser mozzarella
1 garść posiekanych włoskich orzechów

Przygotować sos beszamelowy:

¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty.


Wykonanie:

Kliknij aby powiększyć
Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne małe zwierzątka, a danie jest wegetariańskie. Mięsożercy mogą tę czynność pominąć. Następnie wsypać różyczki do wrzątku, posolić, dodać łyżkę cukru i gotować 5 – 7 minut. Kalafior odcedzić na sicie.
Pieczarki pokroić, jak kto lubi w talarki albo cząstki i obsmażyć najlepiej na sklarowanym maśle.
Zielony groszek blanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Dlaczego mrożony ?, ponieważ na pewno ma lepszy smak niż ten z puszki, a poza tym oczywiście ma piękny zielony kolor.

Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać wlać kilka łyżek sosu beszamelowego. Kalafior, pieczarki i groszek wymieszać i rozłożyć na beszamelu. Posypać częścią posiekanych orzechów i polać pozostałym beszamelem. Ser mozzarella zetrzeć na tarce ( na łezce) i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni beszamelu. Posypać resztą orzechów. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC.  i zapiekać około 25 minut.



11 komentarzy:

  1. uwielbiam sos beszamelowy! więc porywam całą foremkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekany kalafior,a w takim towarzystwie jest na pewno wyborny.I te orzechy!Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonały, jak zwykle u Ciebie, pomysł na kalafior. nie jestem wegetarianką, a jednak opłuczę:)świetne dania wymyślasz z warzywami..pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj kupiłam na bazarze przepiękny kalafior i nie miałam na niego pomysłów więc zrobiłam go w cieście. teraz żałuję, że wcześniej nie odkryłam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie:) Więc jest duża szansa że wypróbuję to danie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten przepis także od razu się do mnie uśmiechnął. Robię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Osobiście sos beszamelowy robię tak jak Pan, ale słyszałam, że niektórzy robią go na winie białym :) A co do zapiekanki wygląda rewelacyjnie!:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie kupiłam kalafiora.. a po pracy zaraz biegnę do kuchni robić tego kalafiora bo mi okropnego apetytu narobiłeś :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały pomysł! Kradnę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obudzić w dzieciakach nieuleczalną miłość do warzyw - z tym daniem odniesiemy sukces ! :) / i daje możliwość tworzenia nieograniczonej ilości "wariacji na jego temat " ... tak stosownie do pory roku i nastroju :)/

    OdpowiedzUsuń