.

środa, 17 października 2012

Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !


Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza.
Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem.



Składniki:



50 dag brukselki
1 cebula
1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
sól, pieprz ziarnisty, cukier
Ciasto.
4 łyżki mąki
1 jajko 
0,5 szklanki białego wina
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru, sól.
Olej do smażenia.

Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić.


Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto.
Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.
Zapewniam, że tak przygotowana  brukselka jest wyborna.


12 komentarzy:

  1. fajna propozycja ;) ja brukselki aż tak nie kocham, ale taką bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja brukselkę mogę jeść w każdej postaci:-)) Piękna:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja brukselki dawno nie jadła i aż teraz ochota mnie naszła :) nie jadłam jeszcze brukselki w cieście!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, muszę sama zrobić, to musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to mi podkradłeś pomysł:) Zajadam się ostatnio taką w bułce tartej, ale w cieście też spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zachęcająca propozycja.Może rzeczywiście mała alternatywa do ziemniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wooowww! to naprawdę jest niezły przebój!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie taką zrobić.. Narobiłeś mi Krzysiu apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda ze ja nie lubię brukselki ;( ale wyglada przesmacznie :) Pozdrawiam serdecznie Chris :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, ja tak lubię brukselkę! To świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam brukselkę i dziwię się każdemu kto jej nie lubi :) Ta goryczka i specyficzny smak to nadaje uroku brukselce :) Muszę spróbować Twojego przepisu koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawe podejście do brukselki :)

    OdpowiedzUsuń