Atrakcyjna dekoracja i nie tylko...
bo jest smaczna i może
stanowić oryginalny składnik dania czy deseru.
Robimy domowe żelki.
Żelki są
delikatne, nie gumiaste, a smak zależy od nas i zastosowania.
Żelki owocowe na bazie soku np. malinowego.
Żelki kawowe na bazie kawy.
Żelki wytrawne na bazie wina.Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu chilli.
Produkcja tych ziarenek kawy czy kawioru nie jest skomplikowana. Przede wszystkim potrzebujemy odpowiedniego narzędzia do tworzenia kuleczek.Ja wykorzystuje plastikowe buteleczki po słodkich sosach, które mają koreczki na zasadzie zakraplacza do oczu.
Żelki kawowe.
Żelki owocowe na bazie soku np. malinowego.
Żelki kawowe na bazie kawy.
Żelki wytrawne na bazie wina.Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu chilli.
Produkcja tych ziarenek kawy czy kawioru nie jest skomplikowana. Przede wszystkim potrzebujemy odpowiedniego narzędzia do tworzenia kuleczek.Ja wykorzystuje plastikowe buteleczki po słodkich sosach, które mają koreczki na zasadzie zakraplacza do oczu.
Żelki kawowe.
50 ml kawy Jacobs - (wystarczą 3 łyżeczki rozpuszczalnej)
3 łyżeczki żelatyny
300-400ml oleju
Olej wlewamy do miseczki i wstawiamy do zamrażalnika do mocnego oziębienia, ale nie zamarznięcia. Można dzień wcześniej wstawić do lodówki i potem jeszcze na 10 min do zamrażalnika.
Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami wody aby napęczniała, dodajemy rozpuszczoną kawę i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Roztwór trochę chłodzimy, ale niech będzie ciepły, żeby w zakraplaczu nie tężał.
Teraz roztworem kawowym napełniamy pojemnik i naciskając wpuszczamy krople do miseczki z zimnym olejem.
Jeżeli chcemy mieć większe kuleczki, to w to samo miejsce wpuszczamy 2-3 krople. Miseczkę z kuleczkami wstawiamy do lodówki na 15min.
Następnie przelewamy przez sitko. Oleju nie wylewamy ,można go dalej wykorzystać.
Odcedzone żelki ,takie otłuszczone możemy przechowywać kilka dni, nie skleją się.
Przed podaniem żelki przelać wodą albo winem. Zastosowanie żelek zależy od naszej twórczej inwencji.
PS. kawę można osłodzić, żelki będą smaczniejsze.
Życzę miłej zabawy.
Fajne :) a jak by się masa zachowała gdym chciała dodać do niej odrobinę cukru?
OdpowiedzUsuńTak jak każda słodka galaretka, na pewno będzie się trzymać.To tak jakbyś zrobiła z dodatkiem soku.Pozdrawiam Christopher
Usuńnie przepadam za słodyczami, słodkimi żelkami tym bardziej, ale kawowe cudne! zdecydowanie do wykorzystania w deserach, bardzo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! Cudnie prezentują się :)
OdpowiedzUsuńJakie błyszczące.Ładne by były z nich korale lub kolczyki ^^ ;)
OdpowiedzUsuńTylko kobieta musiałaby być zimna.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń