.

piątek, 10 sierpnia 2012

Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i gorgonzolą.


Suszone pomidory. Te najsmaczniejsze, to podłużne San Marzano, suszone w słońcu Toskanii. Suszonych pomidorów użyć można praktycznie do wszystkiego, do  mięs, sałatek, zapiekanek. Doskonałe w połączeniu z włoską mozzarellą. Kto raz posmakuje, często będzie po nie sięgał przygotowując nowe dania.  Połączyłem suszone pomidory z gorgonzolą,  świeżym tymiankiem i wyszło coś aromatycznie smakowitego.



Składniki:
1 pierś z kurczaka
4 suszone włoskie pomidory z zalewy
5 dkg ser gorgonzola
Sól, pieprz
Świeży i suszony tymianek



Wykonanie:
Pierś z kurczaka rozklepać przez folię. Posolić, oprószyć pieprzem, posypać tymiankiem. Pomidory pokroić w paseczki. Rozłożyć na połowie rozbitej piersi, na pomidory położyć plaster sera gorgonzola. Pierś złożyć i grillować z obu stron na patelni grillowej, po około 4 minuty z każdej strony. Patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 7 minut. Można podać z plastrami grillowanych świeżych pomidorów. 






4 komentarze:

  1. Mmm, ale to musi być aromatyczne, podobają mi się takie kurczakowe kieszonki.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, nie ma co:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże, jak to pachnie przez ekran!

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie to zrobilem, palce lizac :)

    OdpowiedzUsuń