Suszone pomidory. Te najsmaczniejsze, to podłużne San
Marzano, suszone w słońcu Toskanii. Suszonych pomidorów użyć można praktycznie
do wszystkiego, do mięs, sałatek,
zapiekanek. Doskonałe w połączeniu z włoską mozzarellą. Kto raz posmakuje,
często będzie po nie sięgał przygotowując nowe dania. Połączyłem suszone pomidory z gorgonzolą, świeżym tymiankiem i wyszło coś aromatycznie smakowitego.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
4 suszone włoskie pomidory z zalewy
5 dkg ser gorgonzola
Sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka rozklepać przez folię. Posolić, oprószyć
pieprzem, posypać tymiankiem. Pomidory pokroić w paseczki. Rozłożyć na połowie
rozbitej piersi, na pomidory położyć plaster sera gorgonzola. Pierś złożyć i
grillować z obu stron na patelni grillowej, po około 4 minuty z każdej strony.
Patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 7 minut. Można podać z plastrami
grillowanych świeżych pomidorów.
Mmm, ale to musi być aromatyczne, podobają mi się takie kurczakowe kieszonki.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, nie ma co:)
OdpowiedzUsuńBoże, jak to pachnie przez ekran!
OdpowiedzUsuńwlasnie to zrobilem, palce lizac :)
OdpowiedzUsuń