Składniki:
25 dkg. ser mascarpone
25 dkg. drylowanych wiśni
50 ml. brandy
4 dkg żelatyna
Sól, biały pieprz ( najlepiej świeżo mielony)
Wykonanie:
Drylowane wiśnie namoczyć przez około ½ godziny w brandy.
Pierś z indyka przeciąć wzdłuż, nie przecinając do końca.
Płat rozłożyć na blacie ( najlepszy jest blat marmurowy), i rozklepać przez
folię spożywczą, formując prostokąt.
Wiśnie odsączyć na sitku ( sok z wiśni wymieszany z
brandy i wypić na moje zdrowie ).
Pierś oprószyć solą i pieprzem.
Wiśnie wymieszać z mascarpone i rozsmarować
na 2/3 piersi. Teraz należy serek posypać na całej powierzchni żelatyną. To taki mały trick
kucharski, mamy pewność, że wiśnie nie będą się wysypywać z rolady.
Zwinąć i obwiązać nicią kucharską.
Roladę włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 oC piekarniku 1godzinę. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Po wyjęciu zlać wytworzony podczas pieczenia płyn, a roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Kroić następnego dnia.
Roladę włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 oC piekarniku 1godzinę. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Po wyjęciu zlać wytworzony podczas pieczenia płyn, a roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Kroić następnego dnia.
Sos z kiwi:
10 dkg mascarpone
3 szt kiwi
2 łyżki miodu
5 cienkich plasterków korzenia imbiru
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować, schłodzić.
Oczywiście, jeżeli chcemy zjeść roladę na gorąco, to
przedłużamy czas pieczenia do 80 – 90 minut.
Dajemy 10 minut czasu, żeby rolada odpoczęła, kroimy i
podajemy.
Niezwykle zachęcająca rolada.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łączyc mięso z owocami.
Pozdrawiam serdecznie :)
OMG sos kiwi! rewelacja:)
OdpowiedzUsuńWspaniała :-)
OdpowiedzUsuńO, sos kiwi :) Jadłam do z kurą u przyjaciółki, jest naprawdę dobry :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie spróbować sosu z kiwi :) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń