Składniki:
20dag mąki tortowej
10dag tłuszczu
15dag cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku
2laski wanilii
3 łyżki kremu orzechowego typu nutella
50 dag wiśni.
Z laski wanilii wyskrobać ziarenka i rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać resztę składników ,oprócz kremu orzechowego i wiśni i wszystko dokładnie wymieszać.
Połowę ciasta przełożyć do średniej tortownicy. Na ciasto wyłożyć wiśnie.
Do drugiej części ciasta wmieszać krem orzechowy. Nie musimy mieszać dokładnie. Jeżeli pozostaną smugi kremu, to po upieczeniu będzie smaczna" skorupka" orzechowa.
Ciasto z kremem wyłożyć na wiśnie.
Piec w temp.170-175stop. 40min.
Ciasto jest pulchne i wilgotne.
20dag mąki tortowej
10dag tłuszczu
15dag cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku
2laski wanilii
3 łyżki kremu orzechowego typu nutella
50 dag wiśni.
Z laski wanilii wyskrobać ziarenka i rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać resztę składników ,oprócz kremu orzechowego i wiśni i wszystko dokładnie wymieszać.
Połowę ciasta przełożyć do średniej tortownicy. Na ciasto wyłożyć wiśnie.
Do drugiej części ciasta wmieszać krem orzechowy. Nie musimy mieszać dokładnie. Jeżeli pozostaną smugi kremu, to po upieczeniu będzie smaczna" skorupka" orzechowa.
Ciasto z kremem wyłożyć na wiśnie.
Piec w temp.170-175stop. 40min.
Ciasto jest pulchne i wilgotne.
.
Na tym blogu zawsze można znaleźć fajne proste przepisy na ciasto.:)Helena
OdpowiedzUsuń