.

czwartek, 9 lutego 2012

Tarteletki z czekoladą.


Wyborna, ciemna czekolada zawsze jest doskonała w jakiejkolwiek formie.
Proponowane kruche ciasteczka, tarteletki nabierają szczególnej atrakcyjności dzięki masie czekoladowej.

Ciasto na 4 tarteletki  lub 1 dużą tartę.
10 czubatych łyżek mąki krupczatki
3 łyżki cukru
2 żółtka + 1 łyżeczka zimnej wody
100g masła posiekanego
aromat waniliowy lub..

Wszystkie składniki szybko zagnieść końcami palców, jak najmniej dotykać dłońmi.
Zawinąć  w pergamin i włożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować i przenieść na foremki- tarteletki. Nakłuć i najlepiej obciążyć fasolką ceramiczną. Piec 5min w temperaturze 200 oC, wyjąć fasolkę i piec jeszcze 5 min. Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze. Temperaturę piekarnika  obniżyć do 180stop.

Masa czekoladowa-przygotować w trakcie pieczenia .
150g połamanej czekolady
50g masła
100ml śmietanki kremówki
1 jajko
30g cukru
kakao ciemne

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dolać śmietankę, wymieszać.
Jajko ubić z cukrem i połączyć z czekoladą.
Masę nałożyć na tarteletki i piec 15min w temp.180stop.
Przed podaniem posypać ciemnym kakao. Można podać z łyżką bitej śmietany.


1 komentarz: