Chleb jest od prawieków symbolem dobrobytu i życia. Jedne wierzenia uznawały za godny boskiej ofiary chleb czysty, przaśny, nie dotknięty fermentacją, inne kazały składać na ołtarzach chleb upieczony na zakwasie. Chlebem witano gości w progu domu. Chleb i sól jest symbolem bogactwa i obfitości do dziś ofiarowane są w Polsce parze nowożeńców.
Chlebek pełen zdrowia.
Składniki:
3 szklanki letniej, przegotowanej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki żytniej razowej
0,5 szklanki otrębów pszennych,
0,5 szklanki płatków owsianych
0, 5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki ziaren słonecznika
2,5 płaskie łyżeczki soli
3 – 4 łyżki zakwasu ( zaczynu )
Przygotowanie:
Wodę wymieszać z pozostałymi składnikami i odłożyć 3 łyżki jako zaczyn. Zaczyn przechowywać w lodówce 7-14 dni, który wykorzystujemy do pieczenia następnego chleba.
Blachę wysmarować tłuszczem (margaryną) i przełożyć do niej masę. Odstawić na około 10 h w ciepłym miejscu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180o-200o C około 70 minut.
Jak zrobić zakwas ( zaczyn) – wystarczy wpisać to pytanie w wyszukiwarkę internetową. Przepisów jest bardzo dużo.
Cudownie piękny,apetyczny i rzeczywiście prosty w przygotowaniu chlebek.:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście samo zdrowie,tylko kłopot z cierpliwością czekania,a ślinka cieknie :) oj cieknie :)
OdpowiedzUsuń