.

niedziela, 31 lipca 2011

Ciasteczka z tuńczykiem.



Nie wszyscy lubią słodkości. Dzisiaj prezentuję ciasteczka mojej szwagierki, która ma figurę modelki. Ale się zrymowało .Rzeczywiście, skład ciasteczek sprzyja zdrowiu i urodzie. Zauważyłem, że mężczyźni chętnie je przygryzają do piwka. Pewnie chcą zrównoważyć kalorie tego drugiego. Ciasteczka są smaczne ciepłe(prosto z blachy) jak i na zimno. Można je jeść na śniadanko ,na przystawkę czy kolację. Jeżeli posiłek ma być bardziej obfity dodajmy dip, sos, sałatę.

Ciasto
1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
250g twarogu
3 łyżki otrąb, najlepiej różnych
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka natki pietruszki
½ łyżki świeżej mięty
Powyższe składniki wymieszać ,dodać pieprz do smaku.
2 białka ubić i dodać do masy tuńczykowej.
Na blaszkę wycisnąć szprycą ,lub nałożyć łyżką 8 ciasteczek. Można też np.  posypać orzeszkami ziemnymi.
Piec w temp.180stop. 10min-15min.

1 komentarz:

  1. jak dla mnie swietnie wygladaja a zaloze sie ze jeszcze lepiej smakuja, zasadniczo przynajmniej jak dla mnie wszystko robione z rybami albo na rybach jest smaczne a co najwazniejsze bardzo zdrowe i lekkostrawne, zasadniczo w naturze smaczne ze zdrowym nie zawsze idzie parami, w przypadku ryb akurat idzie i to w pelnej harmonii. Pozdrawiam Panie Edwardzie - Grzesiek K.

    OdpowiedzUsuń