.

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Muszle św. Jakuba – przegrzebki.



Najpiękniejsze muszle mają niewątpliwie przegrzebki, z zewnątrz promieniście użebrowane, a wewnątrz porcelanowo białe. Zachwycają nie tylko wyglądem, ich kruche, białe mięso  oraz pomarańczowo czerwone corail  ( ikra, jaja) to prawdziwy  przysmak.
Muszla pielgrzymia czyli muszla św. Jakuba,  to symbol pielgrzymujących do grobu Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela. Stąd nazwa, bo pielgrzymi  jako pamiątki zbierali muszle charakterystyczne dla tego wybrzeża Atlantyku.
O szlaku pielgrzymek ciekawie pisze w swoich powieściach Paulo Coelho ( Zahir, Pielgrzym)
Eleganckie przegrzebki smakują szczególnie delikatnie, ale należy je gotować, smażyć czy też grillować bardzo krótko.
Wszystkie przyprawy należy stosować z wyczuciem i  umiarem, aby nie zdominowały smaku przegrzebków. Przygotowanie dań z przegrzebków jest proste, łatwe i przyjemne.

Muszle św.Jakuba (przegrzebki)

Składniki:
4 duże przegrzebki ,4 muszle
¼  papryki czerwonej
½  łodygi selera naciowego
1dymka
1 łyżka pietruszki
2 garście różnych sałat
1łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sos balsamiczny:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka aceto balsamico di Modena
1 łyżeczka płynnego miodu

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Przegrzebki delikatnie osuszyć papierem i lekko posmarować oliwką.
Ułożyć w ich własnych muszlach i piec około 4-5 min w temp.200stop.,nastawiając  grillowanie.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć krótko, 4min, drobno pokrojone w kostkę  warzywa.
Dodać pietruszkę, sól i pieprz.
Na talerzu ułożyć muszle św. Jakuba , na każdy medalion nałożyć łyżkę ciepłych warzyw.
Obok kłaść mix sałat. Sosem balsamicznym lekko skropić przegrzebki i polać sałatę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz