.

sobota, 18 czerwca 2011

Conchiglioni Grandi na sianie.


Przepis dla sympatycznej Małgorzaty K.
Z okna mojego gabinetu mam widok na łąkę i pasące się na niej krówki. Od czasu do czasu sąsiedzi  koszą trawę, nasunęło mi to pomysł zrobienia takiego jadalnego sianka, które będzie dekoracyjne i oczywiście jadalne i smaczne.
Trawka z pora:
Pora podzielić na 3 części, każdą część dobrze umyć. Liście pora pokroić  wzdłuż w cienkie paski. Będziemy mieli  taką zieloną trawkę, którą należy rozłożyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika i suszyć w temp. 50 -60 oC z włączonym termo obiegiem. Trawka z pora po wysuszeniu jest chrupka, ma ciekawy smak i zapach. Świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, dekoracji półmisków np. z jajkami, muszlami itp.

Łososiowy mus

Składniki na 4 muszle:
50g łososia wędzonego
100g twarożku śmietankowego
50 ml śmietanki kremówki
 1łyżka soku z limonki

Powyższe składniki zmiksować i napełnić  muszle  ugotowane al dente .
 
Mus z wątróbek a’la Fukier. 

15  dkg. wątróbek drobiowych
 5  dkg. masła
15  ml. koniak
Sól
Sos Tabasco ( kropelka)
Pieprz świeżo mielony

Wątróbki przesmażyć na maśle do półsurowego stanu, skropić koniakiem, przyprawić do smaku. Dokładnie zmiksować. Przełożyć masę, która winna mieć delikatny różowy kolor do małej miseczki i odstawić na parę godzin do lodówki, po czym wypełnić muszle. Bardzo dobrze smakuje ze słodkim białym winem. Ta  prosta przekąska to przysmak prawdziwych znawców.

3 komentarze:

  1. Pomysł z trawką - super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie obłędne sianko :D Nie pomyślałabym, żeby wykorzystać pora do takich dekoracyjnych celów. A i pasta bardzo obiecująca ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowe. Mnie - szczególną fankę wątróbki zachwycił wątróbkowy mus:)

    OdpowiedzUsuń