4 sznycle cielęce po 180 gramów
4 cienkie plastry szynki wędzonej
Sól, pieprz do smaku
Panierka:
½ szklanki mąki
2 jajka
½ szklanki bułka tarta
Rozbić sznycle przez folię, tak by powstały duże cienkie okrągłe kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Położyć na każdej połówce plasterek szynki i plasterek sera. Przykryć drugą połową sznycla, docisnąć i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Mniej wprawnym kucharzom proponuję spięcie wykałaczką.
Smażyć najlepiej na sklarowanym maśle, ew. na maśle z dodatkiem oleju na jasnozłoty kolor.
Wstawić na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 oC.
Cordon bleu (wym. kordon ble) jest to danie cenione przez smakoszy na całym świecie. Francuska nazwa potrawy – błękitna wstęga . Nazwa pochodzi od odznaczenia jakie ustanowił we Francji król Henryk III. Z początku otrzymywali ją Kawalerowie Świętego Ducha, ale później również inni. Ludwik XV uhonorował nim kucharkę swojej metresy. Cordon bleu występuje również pod nazwą kotlet szwajcarski i najprawdopodobniej stamtąd pochodzi. Potrawa ta robiona jest również z drobiu i ze schabu, a oprócz szynki i sera do dają np. listki bazyli, sos pesto, kawałki masła.
Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuń