Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1,5 łyżeczki proszku
5 jaj
Jeżeli babeczka ma być czarno-biała (a,nie musi) - 1łyżka kakao.
olejek cytrynowy
Żółtka utrzeć z cukrem mikserem, dodać mąki z proszkiem (przesiane),wlać olej i zmiksować. Dodać ubite białka i wymieszać mikserem.
Do foremki nałożyć połowę ciasta.
Do reszty wsypać kakao ,wymieszać i nałożyć na białe ciasto. Trochę zamieszać widelcem ,aby powstały smugi.
Jeżeli babka ma być biała ,to wlewamy całe białe ciasto.
Piec w temp.180stop.C, 50 min.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz