Ze względu na walory smakowe, a także wysoką cenę określany jest przez Włochów mianem ’’ czarnego złota ” .
Oryginalny ocet balsamiczny to niewątpliwie produkt extra, jego wysoką cenę wynagradza oryginalny głęboki smak i szeroki wachlarz zastosowań.
Prawdziwy Aceto Balsamico produkowany jest jedynie w okolicach Modeny i Reggio Emilia - dwóch głównych miast tego regionu słonecznej Italii. Ocet balsamiczny wytwarzany jest z moszczu winogronowego, który poddawany jest procesowi fermentacji i wieloletniego dojrzewania.
Np. Aceto Balsamico di Modena "Diamond Quality" leżakuje w dębowych beczkach ponad 30 lat. Charakteryzuje się intensywnym smakiem urozmaiconym delikatną nutką octu i drewna. Po degustacji pozostawia na podniebieniu słodki posmak ciemnej czekolady. Jego cena w Polsce to wydatek około 50 złotych za 100 ml.
Przy wyborze octu balsamicznego szczególną uwagę należy zwrócić na jego barwę i konsystencję. Z upływem czasu staje się coraz ciemniejszy i gęstszy, a jego wartość smakowa znacząco rośnie.
Produkcja wymaga skrupulatnego przestrzegania tradycyjnych receptur i jest bardzo czasochłonna. Przeciętny okres leżakowania wynosi od 12 do 20 lat.
Dla wielu niespodzianką będzie, że ocet balsamiczny idealnie sprawdzi się, jako sos do świeżych truskawek, lodów, marynat do wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, mięsa z kaczki. Poza tym jest składnikiem sosów do sałaty i sałatek .
Pieczarki z aceto balsamico di Modena na sałacie.
Oliwę z dodatkiem masła rozgrzewamy na patelni i smażymy pieczarki około 5 minut. Dopiero teraz solimy grzyby. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy i podlewamy octem balsamicznym wymieszanym z miodem i sokiem pomarańczowym, w proporcji 70 ml. aceto balsamico, 2 łyżki miodu i sok z połowy pomarańczy. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Całość rozkładamy na sałacie mix. Sałaty nie przyprawiamy niczym. Spływający sos z pieczarek w zupełności wystarczy.
A na deser polecam świąteczne ciasteczka klanu AAA.
Pieczarki bomba
OdpowiedzUsuńPieczarki "bomba"!
OdpowiedzUsuńPieczarkowa pyszność, tylko czy mój balsamico podoła takiemu wyzwaniu:)muszę się przekonać bo te pieczarki wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń