.

piątek, 29 stycznia 2010

Chruściki z drobiu z sosem czosnkowym


Czasami kupujemy piersi z kurczaka i zastanawiamy się co można zrobić z  tz. ”polędwiczek ”które znajdują się przy filecie. Moja propozycja, to chruściki z drobiu.

Receptura na 1 osobę:

180 g. polędwiczki z piersi kurczaka
  50 g  mąka
  1       jajko
100 g  bułka tarta
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Polędwiczki kroimy wzdłuż na połowę, doprawiamy, panierujemy i smażymy najlepiej we frytkownicy. Bardzo dobrze też smakują obtoczone zamiast w tartej bułce, w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. ( Płatki wsypujemy do plastikowego worka i kilka razy wałkujemy). Bardzo dobry do chruścików jest sos czosnkowy. Podam mój przepis na sos czosnkowy.

1 główka przeciśniętego przez praskę czosnku
25 dkg.  majonezu Winiary
20 dkg. śmietana kwaśna 18%
½ łyżeczki dobrego curry
1 łyżeczka posiekanego koperku
Sok z ½ pomarańczy
Sól, odrobina białego pieprzu, odrobina cukru
Najlepiej wszystkie składniki wymieszać w malakserze.

3 komentarze:

  1. Bardzo dobre,polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa potrawa karnawałowa dla ludzi nie lubiących słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprytne i fajne oraz oszczędne wykorzystanie piersi z kurcząt.To mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń