Czasami kupujemy piersi z kurczaka i zastanawiamy się co można zrobić z tz. ”polędwiczek ”które znajdują się przy filecie. Moja propozycja, to chruściki z drobiu.
Receptura na 1 osobę:
1 jajko
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Polędwiczki kroimy wzdłuż na połowę, doprawiamy, panierujemy i smażymy najlepiej we frytkownicy. Bardzo dobrze też smakują obtoczone zamiast w tartej bułce, w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. ( Płatki wsypujemy do plastikowego worka i kilka razy wałkujemy). Bardzo dobry do chruścików jest sos czosnkowy. Podam mój przepis na sos czosnkowy.
25 dkg. majonezu Winiary
20 dkg. śmietana kwaśna 18%
½ łyżeczki dobrego curry
1 łyżeczka posiekanego koperku
Sok z ½ pomarańczy
Sól, odrobina białego pieprzu, odrobina cukru
Najlepiej wszystkie składniki wymieszać w malakserze.
Bardzo dobre,polecam.
OdpowiedzUsuńCiekawa potrawa karnawałowa dla ludzi nie lubiących słodkości.
OdpowiedzUsuńSprytne i fajne oraz oszczędne wykorzystanie piersi z kurcząt.To mi się podoba.
OdpowiedzUsuń