.

piątek, 25 września 2009

Surówki w pubie – restauracji GOSPODA w Reading w Anglii


Surówki w codziennym odżywianiu stanowią bardzo ważną rolę. Dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych ilości naturalnych witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć witamin i powinny one być mu dostarczone razem z pożywieniem. Najprościej witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Dlatego do niektórych surówek dodajemy olej, śmietanę czy też np. majonez a niektóre skrapiamy np. tylko cytryną.

Mój Boss – właściciel GOSPODY, twierdzi i akurat z tym się zgadzam, że surówki oprócz wrażenia estetycznego, winny tworzyć niezapomniane walory smakowe, estetyczne i zdrowotne. Surówki robione są codziennie świeże.
Pani robiąca surówki codziennie, wyjechała na urlop do Polski, no i spadł na mnie nowy obowiązek przygotowanie surówek.
Przeszukałam swoje różne zapiski i tak powstała taka mała ściąga.

Surówki z buraczków:
• buraczki, cebula, jabłko, ogórek kiszony, olej, sól, cukier, pieprz, cytryna
• buraczki, cebula, korniszony, sól, pieprz, czosnek, majonez
• buraczki, jabłko, ananas, rodzynki, sok z cytryny, wino czerwone wytrawne i sos śmietana, odrobina musztardy, majonez, po szczypcie estragonu i tymianku, sól, pieprz, cukier

Surówki z marchewki;
• marchewka, jabłko, śmietana, cukier może być waniliowy
• marchewka, pietruszka, jabłko, sok z cytryny, śmietana, sól, pieprz
• marchewka, por, jabłka, sok z cytryny, sól, cukier, majonez ze śmietaną

Surówka z białej kapusty:
• kapusta, ogórek kiszony pokrojony w kostkę, groszek zielony, koperek, sól, pieprz, majonez
• kapusta, marchewka, cebula, papryka czerwona i wszystko zalać gorącą zalewą -0,25 l woda, 0,5 l ocet, 0,75 l olej, cukier, musztarda, sól
• kapusta, por, pietruszka korzeń, jabłko, marchewka, koperek, oliwa, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Tak naprawdę surówki można robić z różnych warzyw. Ważne jedynie jest zachowanie pewnych proporcji, no i ostrożnie z doprawianiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz