.

piątek, 1 maja 2009

Knedliki


Składniki:
6 bułek
½ pęczka zielonej pietruszki
5 łyżek masła
12,5 dkg mąki
½ łyżeczki soli
Po 2 szczypty pieprzu i gałki muszkatowej
1/8 litra mleka
2 żółtka
3 łyżeczki soli

Bułki i cebulę pokroić w kostkę. Roztopić 3 łyżki masła i podsmażyć pokrojoną bułkę, przełożyć do dużej miski. Roztopić 1 łyżkę masła i przesmażyć cebulę, dodać do grzanek. Mąkę z solą, pieprzem, gałką i pietruszką także wymieszać z grzankami. Podgrzać mleko i roztrzepać z żółtkami. Zalać mieszaninę z grzankami. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
W dużym garnku zagotować wodę z solą.
Pozostałym miękkim masłem wysmarować serwetkę. Nałożyć masę z bułek i uformować podłużny bochenek. Serwetę związać i zawiesić na łyżkach na brzegu garnka i włożyć do wrzącej wody. Gotować 40 minut. Zahartować zimną wodą i pokroić w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz