Plum cake with truffles and walnuts
Ciasto.
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
Masa
śliwkowo-truflowa.
30 dag masła
125 ml mleka
30 dag czekoladek truflowych
10 dag śliwek suszonych
2 łyżki spirytusu
Polewa.
1 tabliczka czekolady z orzechami
50 ml kremówki
Wykonanie.
Śliwki pokroić i zalać spirytusem.
Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać.
Ciasto przelać do formy 28cmx24cm.
Piec w temp.160 stop. 25 minut.
Masa. Mleko
zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić.
Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze
spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy.
Masę wyłożyć na upieczony biszkopt.
Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia
polewy.Ostudzić i polać nią ciasto.
Smacznej rozpusty
z... jednym kawałkiem.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńo pyszności:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDelizioso ! :)
OdpowiedzUsuńCzysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuń