Muffins with apples
and plums
260 g mąki
pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
180 g cukru
szczypta soli
120 ml oleju
2 jajka
1 łyżka miodu
wielokwiatowego
120 ml jogurtu
naturalnego
2 jabłka
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżka cukru
brązowego
Wykonanie.
Obrane jabłka
pokroić w kostkę, skropić cytryną i posypać łyżeczką cukru.
Wymieszać
przesianą mąkę z proszkiem, cukrem i szczyptą soli.
Dodać
wymieszane ze sobą składniki mokre: olej, jogurt, jajka i miód i dodać do
suchych składników. Wymieszać łyżką.
Ciasto nałożyć
do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka.
Wierzch posypać
cynamonem wymieszanym z cukrem.
Piec 20 min w
temperaturze 190 stop. do zrumienienia.
Bardzo szybki
wypiek, miękki i wilgotny.
Jesienne
muffiny z węgierkami.
250 g mąki
pszennej
2 łyżeczki
proszku
170 g cukru
1 łyżeczka miodu lipowego
120 ml śmietany
18%
2 jajka
30 dag śliwek
węgierek
1 łyżka
cukru
2 łyżki
migdałów w płatkach
Wykonanie.
Mąkę, proszek
do pieczenia i cukier wymieszać.
Dodać
wymieszane ze śmietaną , jajka i miód lipowy. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być
gęste.
Śliwki pokroić
na ćwiartki i te na połowę ,dodać do ciasta i wymieszać.
Nałożyć do
papilotek, posypać płatkami migdałowymi i cukrem białym.
Piec 20 minut w temp.190-200 stopni.
muffinki? zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z przedmówczynią zawsze i wszędzie, tym bardziej z takimi dodatkami!!!!!!
OdpowiedzUsuń