French fried
noodles.
150 g mąki
4 jajka
50 g masła
sól
olej do smażenia
Sos.
200 ml jogurtu
naturalnego
2 łyżki koperku
świeżego
sól, pieprz
Wykonanie.
Składniki sosu
wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z masłem.
Dosypać przesiana
mąkę.
Białka ubić z solą
i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty.
Na rozgrzany olej
kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub
wodą.
Smażymy z obu
stron, aż się zarumienią.
Kluski francuskie
podajemy polane sosem.
Kluski-placuszki
możemy podać również na słodko np. z truskawkami.
Bardzo łatwe w wykonaniu:) Cieszę się i na pewno wypróbuję bo wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:) muszę wypróbować przepis zaintrygował mnie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy wszelkie placki, a takiej wersji jeszcze nie próbowałam- świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńciekawe kluski, coś nowego dla mnie
OdpowiedzUsuńU Ciecie zawsze smacznie i ciekawie :) Podobają mi się Twoje kluski-placuszki!
OdpowiedzUsuń