Składniki:
100g ryżu długoziarnistego
250ml bulionu warzywnego
1 łyżka curry
50g rodzynek
125ml soku pomarańczowego
1-2 banany
2-4 plastry szynki
1 łyżka masła
1 łyżka pietruszki
250ml bulionu warzywnego
1 łyżka curry
50g rodzynek
125ml soku pomarańczowego
1-2 banany
2-4 plastry szynki
1 łyżka masła
1 łyżka pietruszki
Wykonanie:
Sparzone i osączone rodzynki zalać sokiem pomarańczowym .
Przepłukany i osączony ryż zalać wrzącym wywarem ,dodać curry. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować około 20 min .Jeżeli ryż wchłonie wywar ,należy dolać .Mieszamy w trakcie gotowania.
Banany obrać ,przekroić wzdłuż ,owinąć plastrami szynki i obsmażyć na maśle.
Do miękkiego ryżu dodać rodzynki wraz z sokiem ,wymieszać i doprawić wg smaku solą i pieprzem.
Obsmażone banany ułożyć na ryżu i posypać posiekaną pietruszką.
Powyższe curry doskonale koresponduje z sałatką z cykorii.
Sparzone i osączone rodzynki zalać sokiem pomarańczowym .
Przepłukany i osączony ryż zalać wrzącym wywarem ,dodać curry. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować około 20 min .Jeżeli ryż wchłonie wywar ,należy dolać .Mieszamy w trakcie gotowania.
Banany obrać ,przekroić wzdłuż ,owinąć plastrami szynki i obsmażyć na maśle.
Do miękkiego ryżu dodać rodzynki wraz z sokiem ,wymieszać i doprawić wg smaku solą i pieprzem.
Obsmażone banany ułożyć na ryżu i posypać posiekaną pietruszką.
Powyższe curry doskonale koresponduje z sałatką z cykorii.
O kurczaczki, cóż za połączenie.
OdpowiedzUsuńTa potrawa niezwykle mi się podoba. A jeszcze wczoraj wspominałam banany zawinięte w wędlinę (tylko, że w wędzonym boczku)
OdpowiedzUsuńwoooowwww:) ale mega pomysł!
OdpowiedzUsuń