Sałatka jest bardzo prosta,
a jej głównym atutem, wg mnie ,jest aromatyczny, delikatny, ale o zdecydowanym
smaku sos. Składników sosu sporo ,ale to właśnie one decydują o jego wspaniałym
smaku.
7 małych ziemniaków
1 papryka żółta lub czerwona
Sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki wody
3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego
3 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
0,5 łyżeczki zmielonego kminku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej papryki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek posiekanej dymki
2 łyżki posiekanej ,świeżej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki.
Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.
Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać.
Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min.
Przygotowanie sosu.
Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry i dymki) ,wlać wodę i gotować 2-3 min na wolnym ogniu. Zestawić i przestudzić.
Dodać majonez i jogurt , wymieszać i polać ziemniaki.
Sałatka jest bardzo dobra na zimno, ale jeżeli chcemy to przygotowanym sosem możemy polać ciepłe ziemniaki.
Smacznego!
7 małych ziemniaków
1 papryka żółta lub czerwona
Sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki wody
3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego
3 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
0,5 łyżeczki zmielonego kminku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej papryki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek posiekanej dymki
2 łyżki posiekanej ,świeżej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki.
Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.
Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać.
Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min.
Przygotowanie sosu.
Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry i dymki) ,wlać wodę i gotować 2-3 min na wolnym ogniu. Zestawić i przestudzić.
Dodać majonez i jogurt , wymieszać i polać ziemniaki.
Sałatka jest bardzo dobra na zimno, ale jeżeli chcemy to przygotowanym sosem możemy polać ciepłe ziemniaki.
Smacznego!
ale przyprawowo! rzeczywiście Maroko!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis..
OdpowiedzUsuńKminek czy kumin, bo kminek to daleko od Maroka; przepis super!
OdpowiedzUsuńJednak kminek.Kminek jest rośliną powszechnie uprawianą w Maroku.Może być też kumin,ale nada sałatce inny smak.PS.Jestem już jednak stary,niedowidzę nazwy,ale kubki smakowe pamiętają smak kminku.Pozdrawiam Christopher
UsuńWygląda bardzo kolorowo i smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńuhuhu mix przypraw
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowe danie :-)
OdpowiedzUsuńNo już sobie to wyobrażam: ciepłe ziemniaczki i ten wspaniały sos!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się sos tej sałatki ;)
OdpowiedzUsuń