Kiedy siedzę przy kolejnej filiżance dobrej kawy czy aromatycznej herbaty, a na dworze, jak to mówią "lepiej męża ani psa nie wypuszczać..."to zaczynam myśleć znowu o jedzeniu, o dobrym jedzeniu!
I
tak mój kuchenny stół zaczyna być maltretowany. Wracam myślami do moich czasami
niesamowitych podróży i wtedy uzbrojony w noże i chochelki zaczynam
działać. Dzisiaj szybka, prosta ,sycąca i smakowita (ile tych przymiotników)
potrawa o włoskich korzeniach.
10-15dag makaronu tagiatelle.
20dag pieczarek
1pierś z kurczaka
1 cebula
150ml śmietanki
2 marchewki
1 mała cukinia
sól, pieprz
olej
10-15dag makaronu tagiatelle.
20dag pieczarek
1pierś z kurczaka
1 cebula
150ml śmietanki
2 marchewki
1 mała cukinia
sól, pieprz
olej
Nastawić wodę na makaron, gdy zacznie wrzeć zacząć gotować na al dente.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulkę w kosteczkę .Pierś z kurczaka w paski.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulkę w kosteczkę .Pierś z kurczaka w paski.
Zrobienie tej potrawy nie powinno zająć nam
więcej niż 20 minut.
Cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć,
dodać pieczarki, chwilę poddusić i dopiero teraz posolić i oprószyć świeżo
zmielonym pieprzem. Przełożyć na talerz.
Na patelni przesmażyć doprawione paski
kurczaka, dodać pieczarki z cebulą, chwilę razem poddusić, podlać śmietaną 36%,
zredukować.
Marchewkę i cukinię ugotować.
Na talerz wyłożyć ugotowany makaron. Na wierzch, kurczaka z
pieczarkami w sosie. Obłożyć marchewką i
cukinią.
Można posypać świeżo tartym parmezanem.
Właśnie to jest w makaronie świetne, że tak szybko można zrobić danie. Ten zestaw jest pyszny. Najpyszniejsza jest oczywiście biała orchidea ;-)
OdpowiedzUsuńto blanszowanie mi troche nie pasuje, bo to smakuje dalej jak surowa cukinia i marchew :)
OdpowiedzUsuńOczywiście - masz rację.Warzywa należy ugotować, a nie blanszować. Dziękuje za zwróconą uwagę.Christpoher PS przepis poprawiłem.
Usuńdzięki za szybką odpowiedź a tymczasem zabieram się za gotowanie :)
OdpowiedzUsuńPS. Zrobiłem ten przysmak czekając na dziewczynę:), póki jej nie ma to dogotuję. Bardzo ciekawe przepisy tak poza tym, i bogate portfolio Autora. Pozdrawiam :)