.

wtorek, 3 kwietnia 2012

Grapefruit z zabajone.



Grapefruit zapiekany z zabajone to bardzo smaczny, orzeźwiający deser, który na pewno się przyda po przeróżnych smakołykach. Jest doskonały prosto z piekarnika jak i na zimno, czyli możemy przygotować go w wolnej chwili.

Składniki:

1 grapefruit
125 ml kremówki
1 żółtko
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
1 łyżka ajerkoniaku lub innego alkoholu albo wcale

Ubić żółtko.
W rondelku zagotować wodę z cukrem.
Gorący syrop wlewać powoli do żółtka ciągle ubijając. Teraz można wlać alkohol.
Ubijać w kąpieli wodnej, aż masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
Zdjąć z kąpieli i ubijać do ostudzenia. Połączyć z ubitą śmietaną.
Grapefruit obrać dokładnie, pokroić na fileciki i ułożyć w żaroodpornych naczynkach.
Polać zabajone i wstawić na 2-3 min do piekarnika pod grill,200stop.

Jeżeli komuś mało słodkości, to możemy nałożyć gałkę lodów i polać pozostałym zabajone.
PS. Nie jest to klasyczne” Zabajone”, zostało trochę  zmodyfikowane.

1 komentarz:

  1. Cudowny deser,delikatny,aromatyczny,cieplutki...zachwycający.Chociaż za grapefruitami nie przepadam to w tej wersji są idealne !Halina

    OdpowiedzUsuń