Grapefruit zapiekany z zabajone to bardzo smaczny, orzeźwiający deser, który na pewno się przyda po przeróżnych smakołykach. Jest doskonały prosto z piekarnika jak i na zimno, czyli możemy przygotować go w wolnej chwili.
Składniki:
1 grapefruit
125 ml kremówki
1 żółtko
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
1 łyżka ajerkoniaku lub innego alkoholu albo wcale
1 grapefruit
125 ml kremówki
1 żółtko
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
1 łyżka ajerkoniaku lub innego alkoholu albo wcale
Ubić żółtko.
W rondelku zagotować wodę z cukrem.
Gorący syrop wlewać powoli do żółtka ciągle ubijając. Teraz można wlać alkohol.
Ubijać w kąpieli wodnej, aż masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
Zdjąć z kąpieli i ubijać do ostudzenia. Połączyć z ubitą śmietaną.
Grapefruit obrać dokładnie, pokroić na fileciki i ułożyć w żaroodpornych naczynkach.
Polać zabajone i wstawić na 2-3 min do piekarnika pod grill,200stop.
Jeżeli komuś mało słodkości, to możemy nałożyć gałkę lodów i polać pozostałym zabajone.
PS. Nie jest to klasyczne” Zabajone”, zostało trochę zmodyfikowane.
Cudowny deser,delikatny,aromatyczny,cieplutki...zachwycający.Chociaż za grapefruitami nie przepadam to w tej wersji są idealne !Halina
OdpowiedzUsuń