Składniki:
4 kotlety schabowe
½ główki młodej kapusty (jest już w sklepach)
2 cebule
1 łyżka masła
oliwa do smażenia
1 łyżka kminku
sól, pieprz
jajko ,mąka, bułka tarta do panierowania
15 dag pieczarek
5 dag sera żółtego
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.
Dorzucić poszatkowaną kapustę, posolić i dodać kminek. Dusić, mieszając, aż kapusta trochę zmięknie. Jeżeli potrzeba podlać odrobiną wody. Dodać masło i wymieszać.
Przygotować schab panierowany.
Kapustę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na niej położyć kotlety, przesmażone plasterki pieczarek i posypać startym serem.
Wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika.
Danie ma bardzo dobry polski smak. Parę ziemniaczków dla bardziej głodnych nie zaszkodzi.
½ główki młodej kapusty (jest już w sklepach)
2 cebule
1 łyżka masła
oliwa do smażenia
1 łyżka kminku
sól, pieprz
jajko ,mąka, bułka tarta do panierowania
15 dag pieczarek
5 dag sera żółtego
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.
Dorzucić poszatkowaną kapustę, posolić i dodać kminek. Dusić, mieszając, aż kapusta trochę zmięknie. Jeżeli potrzeba podlać odrobiną wody. Dodać masło i wymieszać.
Przygotować schab panierowany.
Kapustę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na niej położyć kotlety, przesmażone plasterki pieczarek i posypać startym serem.
Wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika.
Danie ma bardzo dobry polski smak. Parę ziemniaczków dla bardziej głodnych nie zaszkodzi.
W mojej wyobraźni to danie ma CUDOWNY polski smak. I bardzo smakowite zdjęcie...
OdpowiedzUsuńTylko czy aby ta kapustka nie jest jakoś podpędzona, że tak wcześnie?
to musi być wyśmienite!
OdpowiedzUsuńwłaśnie przeglądam sobie Pana blog w poszukiwaniu inspiracji obiadowych i aż mi ślinka pociekła :)))) mniam, na pewno wypróbuje. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń