Ryby przygotowane na parze czy w piekarniku nie wymagają rekomendacji ,a ich główny walor to świeżość soczystość. Oprócz tego możemy rybę podać w trochę ekstrawagancki sposób.
Składniki:
Pstrąg,
zioła,
sól,
sok z cytryny,
masło .
Pstrąga oczyścić ,usunąć kręgosłup i ości, skropić cytryną, natrzeć ziołami i posolić. Zostawić na 30min.
Przeciąć pstrąga tak, aby otrzymać 2 płaty, ale nie przecinamy do końca ogona, zatrzymać się około10 cm przed.
Przeciąć pstrąga tak, aby otrzymać 2 płaty, ale nie przecinamy do końca ogona, zatrzymać się około10 cm przed.
Rozłożyć płaty na prawo i lewo od ogona-masztu. Następnie ustawić pławy, czyli zrolować płaty do sterczącego ogona-masztu.
Druga wersja, rolujemy od ogona do głowy.
Na każdą pławę położyć kawałek masła. Taki mini katamaran ułożyć w rękawie i piec 20 min w temp.180stop.
Serwować z sosem cytrynowym.
Tak z ciekawości: która wersja podoba się bardziej, ta z ogonkiem czy tak z główką?
Super ten pstrąg. Podoba mi sie ten z ogonem do góry bo nie lubie jak ryba na mnie patrzy:-))
OdpowiedzUsuńBARbara
Na talerzu wolę "katamaran",ale ta kawka,szpak czy wrona (takie mam skojarzenia)też wygląda ładnie:)
OdpowiedzUsuń