.

niedziela, 25 marca 2012

Pstrąg a’la katamaran.


Ryby przygotowane na parze czy w piekarniku nie wymagają rekomendacji ,a ich główny  walor to świeżość  soczystość. Oprócz tego możemy rybę podać w trochę ekstrawagancki sposób.






Składniki:

Pstrąg,
zioła,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
masło .






Pstrąga oczyścić ,usunąć kręgosłup i ości, skropić cytryną, natrzeć ziołami i posolić. Zostawić na 30min.
Przeciąć pstrąga tak, aby otrzymać 2 płaty, ale nie przecinamy do końca ogona, zatrzymać się około10 cm przed.

Rozłożyć płaty na prawo i lewo od ogona-masztu. Następnie ustawić pławy, czyli zrolować płaty do sterczącego ogona-masztu.

Druga wersja, rolujemy od ogona do głowy.

Na każdą pławę położyć kawałek masła. Taki mini katamaran ułożyć w rękawie i piec 20 min w temp.180stop.

Serwować z sosem cytrynowym.

Tak z ciekawości: która wersja podoba się bardziej, ta z ogonkiem czy tak z główką?

 


 

2 komentarze:

  1. Super ten pstrąg. Podoba mi sie ten z ogonem do góry bo nie lubie jak ryba na mnie patrzy:-))
    BARbara

    OdpowiedzUsuń
  2. Na talerzu wolę "katamaran",ale ta kawka,szpak czy wrona (takie mam skojarzenia)też wygląda ładnie:)

    OdpowiedzUsuń