.

niedziela, 5 lutego 2012

Pyzy poznańskie-kluski drożdżowe.


Jedną z cech charakterystycznych dla polskiej kuchni jest bogactwo przepisów na kluski. Przyrządzamy kluski i pierogi drożdżowe, gotowane we wrzątku i na parze, pieczone i smażone. Można je nadziewać różnymi farszami, słonymi lub słodkimi. Podawanie też jest różnorodne, polewamy masełkiem, samym lub z bułką tartą, a może jeszcze z siekanymi orzeszkami, a nieraz wystarczy pietruszka czy koperek. O słodkich polewach, konfiturach i ...nie mogę już pisać, bo musiałbym iść do kuchni i zacząć tyć, a w moim przypadku nie jest to wskazane.

Pyzy poznańskie są doskonałym dodatkiem do świątecznej kaczki i gęsi, a także do każdego gulaszu.
25 dag mąki
125 ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
15 g drożdży
sól, cukier
Przyrumieniona bułka do polania - 2łyżkibułki tartej  + 2łyżki masła.

Zrobić zaczyn-wymieszać pokruszone drożdże, 1łyżeczkę cukru, 1łyżkę mąki i trochę letniego mleka. Odstawić.
Kiedy zaczyn "zakipi", wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka, stopione masło, jajka i sól. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, utoczyć wałek o średnicy 2-3 cm, odcinać grube plastry i formować kulki.
Wrzucać po kilka, nie za dużo bo rosną, na wrzącą osoloną wodę. NIE PRZYKRYWAĆ GARNKA! - to warunek, by pyzy były idealnie puszyste. Kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię, odczekać chwilę, wyjąć łyżką cedzakową i polać przyrumienioną na maśle bułką tartą.
Jeżeli pyzy stanowią dodatek do dania z sosem, to oczywiście bez bułki.

5 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  2. no przyznam, że to trochę kontrowersyjna nazwa, bo poznańskie pyzy gotowane są na parze - jeszcze nie widziałam gotowanych w wodzie...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Tyle ile ludzi,tyle może być przepisów.Opisany i wykonany przeze mnie znajduje się: Kuchnia Polska - dania na każdą okazję z roku1997 I wydanie Przeglądu Reader's Digest strona 552.Proponuję ten sposób,jest bardziej praktyczny.Pozdrawiam Christopher.

      Usuń
    2. a to ciekawostka! :) takie na parze czasem bywają za suche - ale tym z wody to chyba nie grozi:)))

      Usuń
  3. nieważne czy na parze czy z wody, ja uwielbiam kluchy, pyzy bardzo bardzo, choć w łódzkiem pyzami zwą się wyłącznie kluski ziemniaczane. A to raczej pampuchy :)

    OdpowiedzUsuń