- zupa zainspirowana przez Marks & Spencer.
2 łyżki masło + oliwa
½ cebuli pokrojonej w kostkę
25 dag marchwi pokrojonej w plasterki
1 pietruszka pokrojona w plasterki
1 łyżka startego korzenia imbiru
0,5 łyżeczki startej skórki pomarańczy
350 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki 18% słodkiej
sól, pieprz
W rondelku roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć, aż cebula lekko zmięknie.
Dorzucić marchew i pietruszkę, poddusić chwilę, podlać chochelką bulionu i gotować, aż warzywa zmiękną, około 15min.
Dodać imbir, skórkę pomarańczową, wlać bulion i gotować około 25min.
Całość zmiksować ( np. blenderem ), dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.
Otrzymamy lekką, aksamitną, aromatyczną i naprawdę rozgrzewającą zupkę.
Przepis na 2 porcje. Jeżeli krem jest zbyt gęsty, dolejmy więcej bulionu.
Wspaniale rozgrzewająca, delikatnie pikantna zupka na mrozy!
2 łyżki masło + oliwa
½ cebuli pokrojonej w kostkę
25 dag marchwi pokrojonej w plasterki
1 pietruszka pokrojona w plasterki
1 łyżka startego korzenia imbiru
0,5 łyżeczki startej skórki pomarańczy
350 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki 18% słodkiej
sól, pieprz
W rondelku roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć, aż cebula lekko zmięknie.
Dorzucić marchew i pietruszkę, poddusić chwilę, podlać chochelką bulionu i gotować, aż warzywa zmiękną, około 15min.
Dodać imbir, skórkę pomarańczową, wlać bulion i gotować około 25min.
Całość zmiksować ( np. blenderem ), dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.
Otrzymamy lekką, aksamitną, aromatyczną i naprawdę rozgrzewającą zupkę.
Przepis na 2 porcje. Jeżeli krem jest zbyt gęsty, dolejmy więcej bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz